Information om A-kasse
En a-kasse er en forening, hvor medlemmerne forsikrer sig selv og hinanden mod arbejdsløshed. A-kasse er en forkortelse for arbejdsløshedskasse, og a-kasserne opkræver et månedligt kontingent fra alle sine medlemmer.
Når man har været medlem af en a-kasse i et stykke tid – og hvis man opfylder en række andre kriterier – kan man søge om dagpenge, hvis man bliver ledig.
Reglerne er de samme i alle danske a-kasser, og a-kassen er egentlig blot en administrator og forvalter af reglerne som er fastsat af staten.
A-kassen står for at udbetale dagpenge, når man har søgt om dem, og når man opfylder de til enhver tid gældende kriterier for at få dem.
Størrelsen af dagpengene er ens i alle a-kasser, og satserne er fastsat centralt fra staten.
Finansieringen af dagpengene er delt mellem medlemmernes kontingent og statens bidrag.
Pr. 1. august 2021 var der ifølge Star.dk i alt 2.178.193 medlemmer i de danske A-kasser.
Er det vigtigt at have en a-kasse?
Det er vigtigt at være medlem af en a-kasse, for at have en form for økonomisk sikkerhedsnet, hvis du en dag skulle miste dit arbejde og have mulighed for at modtage dagpenge.
Forskellen på dagpenge og kontanthjælp – som er alternativet til dagpenge, hvis støtten skal komme fra det offentlige – er ganske stor. Ud over det faktum, at du først kan få kontanthjælp, hvis du stort set ikke ejer noget som helst. På denne front er der ingen begrænsninger i forhold til at kunne modtage dagpenge. Du kan se de aktuelle satser på dagpenge i nedenstående tabel, eller hos Beskæftigelsesministeriet.
Dagpengesatser for 2022.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet
Hvornår kan jeg få dagpenge?
Du skal opfylde flere kriterier for at kunne få dagpenge. Først og fremmest skal du være medlem af en a-kasse. Der gælder særlige regler for nyuddannede, men for alle andre gælder, det at du mindst skal have været medlem i et år.
Dertil er der et indkomstkrav. Du skal set over en periode på 3 år have tjent et vist beløb (der reguleres hvert år). Der er ligeledes nogle begrænsninger på, hvor meget indtægt du kan få regnet med pr. måned. Du kan eksempelvis ikke nøjes med at tjene et stort beløb i 3 måneder og forvente at være fuldt berettiget, selvom beløbet opfylder indkomstkravet.Der er mange flere krav, blandt andet at du skal være aktivt jobsøgende og tilmeldt jobcenteret fra den første ledighedsdag.
Hvilken a-kasse skal jeg vælge?
Det er ligegyldigt hvilken a-kasse du vælger, da de allesammen er underlagt de samme statslige regler, som de skal administrere efter.
Men prisen for at være medlem er ikke helt den samme i alle a-kasser – de kan variere på en mindre del af deres kontingent, nemlig den del der går til at administrere a-kassen. Langt hovedparten af dine penge går til staten, som er dem der i sidste ende betaler dagpengene. Du kan finde en simpel oversigt af de forskellige priser, længere nede på siden.
I 2021 findes der 22 forskellige a-kasser i Danmark. Alle på nær en enkelt er medlem af a-kassernes brancheorganisation Danske a-kasser.
Hvor længe kan jeg få dagpenge?
Når du bliver ledig første gang og din a-kasse godkender din ansøgning om dagpenge, får du ret til dagpenge i 3.848 timer. Dette svarer til 2 år.
Retten til dagpenge – og denne portion timer – består i 36 måneder. A-kasserne kalder disse 3 år for referenceperioden. Når den periode er slut, kan du ikke længere bruge af de 3.848 timer – hvis du altså har nogle tilbage.
For at få ret til flere dagpenge derefter, skal du opfylde indkomstkravet m.v.
Kan jeg skifte a-kasse?
Du kan til enhver tid skifte a-kasse og tage din anciennitet med dig. Det vigtige er, at du er medlem kontinuerligt og ikke har afbrudt dit medlemskab. Hvis du får brug for dagpenge, skal du først og fremmest have være medlem af en a-kasse uafbrudt i 12 måneder.
Der er frit valg når det gælder valg af a-kasse. Der er således ikke nogen, der kan kræve at du er medlem af en bestemt a-kasse, selv om nogle a-kasser er bygget op om fagforeninger.
Hvad koster en a-kasse?
Prisen for at være medlem af en a-kasse ligger mellem 467 og 525 kr. om måneden.
Forskellen i priserne reflekterer den enkelte a-kasses administrationsbidrag. Dette beløb bestemmer a-kassen selv, mens langt størstedelen af prisen er selve forsikringspræmien, som a-kassen betaler direkte videre til staten. Det er så staten, der udbetaler penge tilbage til dig, når og hvis du får brug for at søge om dagpenge.
En meget lille del af det månedlige kontingent går til ATP og er lovpligtigt.
I 2021 er den del af et månedligt a-kassekontingent, der går direkte videre til staten og ATP, i alt 368 kr.
I nedenstående tabel kan du finde priser på de mest populære a-kasser i Danmark.
A-kasse priser for 2022.
Kilde: Compardo.dk
Frie | 498,- DKK |
3F | 524,- DKK |
BUSINESS DANMARK | 490,- DKK |
Min A-kasse | 490,- DKK |
Ase | 514,- DKK |
Det faglige hus | 487,- DKK |
CA | 505,- DKK |
VIRKSOM | 480,- DKK |
LEDERNE | 480,- DKK |
Akademikernes | 467,- DKK |
Information om Fagforening
En Fagforening sørger for at skabe de bedste vilkår for deres medlemmer, herunder sikre at den ansattes interesser som løn, uddannelse og arbejdsforhold bliver optimeret gennem overenskomster.
En fagforening hjælper dig også med faglige problemer, og har intet med din a-kasse at gøre. Fagforeningens hovedsaglige opgave er at hjælpe dig, hvis du oplever problemer på din arbejdsplads, for eksempel hvis du bliver uretfærdigt fyret, ikke får udbetalt løn, eller får en arbejdsskade. Hvis du har en tillidsrepræsentant (tillidsmand) på din arbejdsplads, kan vedkommende hjælpe dig, hvis der opstår problemer mellem dig og arbejdsgiver. Hvis I ikke har en tillidsrepræsentant i virksomheden, kan du gå direkte til din fagforening.
Forskellen på røde og gule fagforeninger
Du har måske hørt betegnelsen “røde” og “gule” fagforeninger. Betegnelsen er en populær måde at inddele fagforeningerne på. Forskellen på de to grupper ligger i anerkendelsen af interesseforskelle hos henholdsvis arbejdsgiver og arbejdstager.
De røde fagforeninger mener, at der findes en interessekonflikt mellem arbejdsgiver og arbejdstager, hvor de gule ikke anerkender denne konflikt. Forskellen er også, at hvis du som medarbejder har en konflikt som skal løses i retten, kan en gul fagforening ikke føre sagen, da det kun er fagforeningen der har forhandlet overenskomsten, som kan føre sagen.
Røde fagforeninger
Kendetegnende for røde fagforeninger er, at de forhandler overenskomster på vegne af forskellige faggrupper, og at de kan benytte sig af konfliktmidler, som eksempelvis strejke. Omvendt har arbejdsgiver mulighed for at foretage det, der kaldes lockout.
Røde fagforbund: LO, Akademikerne og FTF. Bemærk, at FTF blev fusioneret med LO 13. april 2018. Under disse fagforbund hører fagforeninger som 3F, Djøf, Dansk Magisterforening, IDA og BUPL.
Gule fagforeninger
Der er få arbejdsgiverorganisationer, der anerkender de gule fagforeninger som legitime forhandlingspartere, men størstedelen gør ikke. De gule fagforeninger kendetegnes derfor også ved, at de hverken forhandler overenskomst på vegne af medlemmer, eller anerkender strejke som konfliktmiddel. Hvis en gul fagforening alligevel benytter overenskomst, vil det være én, som de røde fagforeninger har forhandlet på plads. Dette er også årsagen til de gule fagforeninger har mulighed for betydeligt lavere kontingentbidrag.
Gule fagforeninger: Krifa, De Frie Funktionærer, Det faglige hus og Jobtryghed.
Alt, hvad du skal vide om din A-kasse
A-kassen blev oprindelig oprettet for at yde økonomisk støtte til personer, der har mistet deres arbejde på grund af omstændigheder, som de ikke selv er herre over.
I Danmark har arbejdsløsheden været støt stigende. Antallet af personer, der modtager arbejdsløshedsunderstøttelse, er dog fortsat højt.
Arbejdsløshedsforsikringen er beregnet til at hjælpe dem, der er arbejdsløse, fordi de ikke kan finde nyt arbejde. Hvis du modtager arbejdsløshedsunderstøttelse, skal du fortsætte med at søge arbejde, indtil du finder et job eller når den maksimale understøttelsesberettigelse.
Hvis du er arbejdsløs eller har været arbejdsløs i lang tid, spekulerer du måske på, hvad du kan gøre for at få arbejdsløshedsunderstøttelse.
Dette indlæg forklarer det grundlæggende om arbejdsløshedsforsikring og hjælper dig med at finde ud af, om du er berettiget til ydelser.
Hvad er A-kassen?
A-kassen er et statsadministreret program, der giver midlertidig økonomisk støtte til arbejdstagere, der har mistet deres arbejde og ikke kan finde nyt arbejde.
A-kassen blev oprindeligt udformet for at hjælpe arbejdsløse med at søge nyt arbejde. I dag bruges programmet imidlertid også til at yde kortvarig økonomisk bistand til familier i økonomiske vanskeligheder.
For at være berettiget skal du være arbejdsløs og have været arbejdsløs i mindst et par måneder. Desuden kan der kun udbetales ydelser, hvis din løn er blevet nedsat til under dit tidligere lønniveau.
Det er en forening, hvor medlemmerne deler den økonomiske byrde, som arbejdsløshed medfører. En fond kan også kaldes en forsikringskasse, og den opkræver et månedligt bidrag fra sine medlemmer.
Hvis du har været medlem af en a-kassen i seks måneder og opfylder andre kriterier, kan du søge om arbejdsløshedsunderstøttelse. Alle danske arbejdsløshedskasser har de samme regler, og kassen er blot administrator for de regler, som regeringen har fastsat.
A-kassen er ansvarlig for at udbetale arbejdsløshedsunderstøttelse, når du har ansøgt om den, og når du opfylder de til enhver tid gældende kriterier for at modtage den.
Bestemmelserne er identiske med bestemmelserne i et arbejdsløshedsforsikringssystem. Satserne fastsættes centralt af staten.
Som følge heraf fordeles arbejdsløshedsunderstøttelsen mellem de enkelte medlemmers mentale og økonomiske behov. Det kan ses ved, at selv kontingentmedlemmer betaler en løn for deres stilling, og hvad staten betaler.
I august 2021 havde den danske arbejdsløshedskasse ifølge Star.dk 2,1 millioner medlemmer.
Hvordan fungerer arbejdsløshedsforsikringen?
Arbejdsløshedsforsikring er et statsligt program, der hjælper arbejdstagere, som har mistet deres job uden egen skyld. Programmet giver midlertidig økonomisk støtte til at hjælpe enkeltpersoner med at søge nyt arbejde.
Der findes flere forskellige former for arbejdsløshedsforsikring i Danmark. Den mest almindelige type er den almindelige arbejdsløshedsforsikring, der er beregnet til at hjælpe personer, der har mistet deres arbejde og har søgt arbejde i mindst 26 uger.
Arbejdsløshedsunderstøttelse udbetales normalt i to trin. Den første fase er kendt som almindelige ydelser og dækker op til 26 uger. Den anden fase er udvidede ydelser, og der ydes støtte i yderligere 26 uger, hvis den pågældende fortsat er arbejdsløs. De fleste personer skal have været arbejdsløse i et vist tidsrum for at være berettiget til ydelser og skal være
Du bør være medlem af en arbejdsløshedskasse for at sikre dig en form for økonomisk sikkerhedsnet, hvis du bliver arbejdsløs og stadig kan modtage arbejdsløshedsunderstøttelse.
Arbejdsløshedsunderstøttelse og kontanthjælp er forskellige, idet arbejdsløshedsunderstøttelse kræver, at man ikke ejer noget. I modsætning hertil kan kontanthjælp tilbydes alle, uanset om de har ejendom eller ej.
Forskellen mellem arbejdsløshedsunderstøttelse og kontanthjælp er ret stor, og der er ingen begrænsninger for, hvem der kan modtage arbejdsløshedsunderstøttelse.
Typer af arbejdsløshedsforsikring
Når en person mister sit arbejde, kan han/hun være berettiget til arbejdsløshedsunderstøttelse. Der findes forskellige former for arbejdsløshedsforsikring, og hver type har sine egne kvalifikationer og krav.
Den mest almindelige form for arbejdsløshedsforsikring er kendt som det almindelige program. Dette program er til fordel for personer, der har mistet deres arbejde uden skyld. For at komme i betragtning til det almindelige program skal du have været arbejdsløs i mindst seks måneder og have arbejdet i et kvalificerende erhverv.
Hvis du anses for at være handicappet, kan du også være berettiget til ydelser under det almindelige program. Desuden omfatter det særlige program også hjælp til personer, der har mistet deres arbejde på grund af en strejke eller lockout.
En anden type arbejdsløshedsforsikring er kendt som nødprogrammet. Dette program er til fordel for personer, der mister deres arbejde på grund af en pludselig nødsituation. For at komme i betragtning til nødprogrammet skal du have været arbejdsløs i mindst et par uger og ikke have været i stand til at finde et nyt job på grund af nødsituationen.
Den sidste type arbejdsløshedsforsikring er kendt som et program med udvidede ydelser. Dette program giver ydelser til personer, der har mistet deres job og ikke har været i stand til at finde et nyt job i mindst 26 uger. For at kvalificere sig til det udvidede understøttelsesprogram,
Hvem er berettiget til arbejdsløshedsforsikring?
Arbejdsløshedsforsikring er tilgængelig for arbejdstagere, der har mistet deres arbejde uden skyld. Følgende er nogle af de betingelser, der kvalificerer dig til arbejdsløshedsforsikring:
-Du har været arbejdsløs i mindst seks uger i træk
-Du modtager ingen indtægter fra jobsøgning eller andre aktive foranstaltninger
-Mindst en vis procentdel har nedsat din løn som følge af din arbejdsløshed
Hvordan søger jeg om arbejdsløshedsforsikring?
Arbejdsløshedsforsikring er et statsfinansieret program, der hjælper folk, som har mistet deres job uden egen skyld. For at søge om arbejdsløshedsforsikring skal du først kontakte arbejdsløshedsafdelingen.
Du skal oplyse dit navn, din fødselsdato og andre oplysninger, som afdelingen kræver. Du skal også fremlægge bevis for din arbejdsløshed, f.eks. din sidste lønseddel eller et brev fra din arbejdsgiver, hvori det fremgår, at du er blevet fyret eller afskediget.
Hvis du er berettiget til understøttelse, vil arbejdsløshedsforvaltningen bestemme, hvor mange penge du har ret til at modtage. Du vil normalt modtage ydelser i 26 uger, men dette kan variere afhængigt af den enkelte.
Hvis du vil fortsætte med at modtage ydelser efter udløbet af de første 26 uger, skal du indgive en ansøgning til arbejdsløshedsforvaltningen. Det er nemt og gratis at ansøge om understøttelse, og det kan hjælpe dig med at komme tilbage på sporet økonomisk, mens du leder efter et nyt job.
Hvordan indgiver man ansøgning om arbejdsløshedsforsikring?
Når du er arbejdsløs, er der nogle få ting, du skal gøre for at få arbejdsløshedsforsikring. Den første ting er at indgive en ansøgning.
Derefter skal du fremlægge dokumenter, der viser, hvor længe du har været arbejdsløs og din indkomst, før du mistede dit job. Endelig skal du tage en test, som afgør, om du er berettiget til ydelser.
Hvor lang tid tager det at få udbetalt ydelser fra a-kassen?
Arbejdsløshedskassen kan hjælpe arbejdstagere, der har mistet deres arbejde og søger arbejde. Det kan dog være forskelligt, hvor lang tid det tager at modtage ydelser, afhængigt af arbejdstageren.
Normalt giver de øjeblikkelige ydelser, mens andre kan kræve en ventetid, før de får udbetalt ydelser. Desuden kan det i nogle tilfælde kræves, at arbejdstagerne skal deltage i et rehabiliteringsprogram for at modtage ydelser.
Generelt tager det ca. to uger for arbejdsløshedskassen at behandle en ansøgning og udbetale ydelser.
Hvad er fordelene ved arbejdsløshedsforsikring?
Arbejdsløshedsforsikringsydelser kan give midlertidig økonomisk hjælp til personer uden arbejde. Ydelserne kan omfatte:
– Betalt sygeorlov
– Ugentlige kontante betalinger
– Hjælp til basale behov, som f.eks. mad og husly
– Indkvartering, f.eks. bolig og transport
– Sygesikring for dig og din familie
– Andre tjenester, der hjælper dig med at komme på fode igen
Er der nogen sanktioner for manglende arbejdsløshedsforsikring?
Der er ingen sanktioner for manglende arbejdsløshedsforsikring. Det er dog vigtigt at vide, at hvis du er arbejdsløs og ikke er dækket, kan du muligvis få ydelser fra arbejdsløshedskassen.
Loven om arbejdsløshedsforsikring giver ydelser til arbejdsløse personer og har opfyldt alle de krav, som staten har fastsat. A-kassen tilbyder midlertidig økonomisk støtte til personer, der uden skyld har mistet deres arbejde. Ydelserne kan omfatte ugentlige checks, direkte betaling af præmier og hjælp til at finde et nyt job.
For at modtage ydelser skal du opfylde specifikke krav, herunder at du skal have været arbejdsløs i mindst et par måneder, arbejde og dokumentere din indkomst.
Hvis du ikke er berettiget eller beslutter dig for ikke at gøre krav på dem, er der dog ingen sanktioner forbundet med denne beslutning, hvis du ikke har dækning og ikke opfylder nogen af de anførte krav til berettigelse.
Hvornår skal min ydelse udbetales?
Du kan være berettiget til arbejdsløshedsforsikring, hvis du er arbejdsløs uden at have nogen skyld i det. A-kassen giver midlertidig økonomisk støtte til personer uden arbejde.
Den første check udbetales normalt inden for fire uger efter, at du har indgivet din ansøgning om arbejdsløshedsunderstøttelse. Der kan dog forekomme uundgåelige forsinkelser, så kontakt dit statslige arbejdsløshedskontor for at få de mest aktuelle oplysninger om, hvornår din første udbetaling kommer.
De ydelser, som udbetales af forsikringsfonden, varierer fra person til person. Men typisk svarer de til mindst halvdelen af din gennemsnitlige ugentlige indtægt i de foregående 12 måneder, før du blev arbejdsløs.
Hvis du har børn, der er berettiget til børnebidrag, kan din ydelse også blive forhøjet.
Kan jeg skifte job og stadig få min ydelse?
Hvis du har opbrugt alle dine arbejdsløshedsydelser og ønsker at finde et nyt job, skal du overveje et par ting.
For det første kan du, hvis du er berettiget, måske finde et job, inden dine ydelser udløber, selv om du ikke aktivt søger arbejde.
Endelig kan du antage, at du modtager arbejdsløshedsunderstøttelse, og at du mister dit job uden egen skyld (f.eks. fordi virksomheden går konkurs). I så fald kan du stadig være berettiget til understøttelse i op til 36 måneder efter, at du har mistet dit job.
Hvad sker der, hvis jeg bliver fyret eller siger mit job op?
Hvis du bliver fyret eller siger dit job op, kan du være berettiget til arbejdsløshedsforsikring. Du skal have været arbejdsløs i mindst et par måneder og have indbetalt regelmæssige bidrag til din arbejdsløshedskasse for at være berettiget til arbejdsløshedsunderstøttelse.
Hvordan kan jeg mindske risikoen for at blive arbejdsløs?
Der er et par ting, du kan gøre for at mindske risikoen for at blive arbejdsløs.
- Få en uddannelse. En eksamen giver dig flere muligheder og øger dine chancer for at finde et job.
- Netværk. Bliv involveret i dit lokalsamfund og få et netværk med folk, der arbejder i den branche, du gerne vil arbejde i. Det vil hjælpe dig med at finde job og relationer, der kan føre til fremtidige jobmuligheder.
- Overvej et karriereskift. Hvis du ikke er tilfreds med de job, du har i øjeblikket, kan du overveje at se på andre karrieremuligheder. Mange forskellige områder kan være rigtige for dig, så vær ikke bange for at udforske dem!
- Begynd at spare penge nu. Hvis du har en nødfond, vil det være lettere for dig at komme på fode igen, hvis du bliver arbejdsløs.
- Du må ikke kun være afhængig af én indtægtskilde. Hav flere indtægtskilder. Hvis en kilde holder op med at betale, har du andre muligheder til rådighed.
- Bevar en positiv indstilling. Hvis du forbliver optimistisk med hensyn til at finde et nyt job, er der større sandsynlighed for, at du finder noget, når du har brug for det.
- Ved, hvad du vil gøre næste gang. Først skal du undersøge job inden for dit område. Se derefter på stillingsopslag på nettet eller tal med venner, som måske kender til muligheder, der matcher dine færdigheder.
- Opbyg relationer. Netværk er vigtigt – især hvis du ikke allerede har forbindelser i din branche. Det kan hjælpe dig med at få et bedre job hurtigere.
- Vær fleksibel. Lad dig ikke knytte dig for meget til en bestemt stilling. Du ved aldrig, hvornår du måske skifter karriere.
- Hold dig organiseret. Kan du huske, da du fik at vide, at du skulle “holde dit CV ajour”? Nu er det på tide at begynde at gøre det.
- Find mentorer. Spørg nogen, der har været igennem det før, til råds. De kan give dig indsigt i, hvordan de fik deres nuværende job, og give dig tips til at få et nyt job.
- Udnyt ressourcerne. Mange organisationer kan hjælpe dig med at finde et job, herunder lokale offentlige myndigheder, karrierecentre, fagforeninger, kirker, skoler og sociale myndigheder.
- Vær kreativ. Se uden for dit sædvanlige netværk efter potentielle arbejdsgivere. Hvis du f.eks. leder efter et job inden for detailhandel, kan du overveje at kontakte virksomheder i nærliggende indkøbscentre eller shoppingområder.
- Du må ikke give op. Arbejdsløshed kan vare måneder eller endda år. Men der er ting, du kan gøre for at forbedre dine chancer for at få et job snarere før end senere.
- Lær af dine fejltagelser. Hvis du har haft tidligere job, så noter dig, hvad der ikke fungerede og hvorfor. Brug derefter disse erfaringer til at undgå at begå lignende fejl i fremtiden.
Ofte stillede spørgsmål om, hvordan man søger om arbejdsløshedsunderstøttelse:
For at få arbejdsløshedsunderstøttelse skal du opfylde krav som f.eks. at være medlem af en arbejdsløshedskasse og være tilmeldt programmet i mindst et år.
Desuden er der indkomstkrav, som du skal opfylde. Du skal f.eks. tjene et bestemt månedligt beløb i de seneste tre år (justeret hvert år). Desuden er der nogle begrænsninger for, hvor meget du kan tjene om måneden.
Du kan f.eks. ikke bare tjene et betydeligt beløb i tre måneder for at være berettiget (selv om det opfylder indkomstkravet). Desuden skal du være aktivt jobsøgende og tilmelde dig jobcentret fra den første dag af din arbejdsløshed. Flere krav omfatter, at du skal være aktivt jobsøgende og tilmelde dig jobcentret fra den første dag i arbejdsløshedsperioden.
Hvilken arbejdsløshedskasse er bedst for mig?
Arbejdsløshedsforsikringskasser er underlagt de samme statslige regler og skal følge dem, når de administrerer krav. Det er derfor ligegyldigt, hvilken kasse du vælger.
Medlemskabsprisen kan dog variere med en mindre del af dit månedlige bidrag, som netop går til at administrere arbejdsløshedskassen. Dine fakturaer går til den stat, der er ansvarlig for at betale din arbejdsløshedsforsikring.
Det, som jeg håber, at du finder interessant ved denne begivenhed, er, at der siden september 2018 kun har været ni arbejdsløshedskasser tilbage i Danmark.
Workforce management software: Hvordan finder man ud af det?
Når du mister dit arbejde for første gang, og din arbejdsløshedskasse godkender din ansøgning om arbejdsløshedsunderstøttelse, har du ret til arbejdsløshedsunderstøttelse i to år.
Når du har brugt 3.848 timers arbejdsløshedsunderstøttelse (36 måneder), mister du retten til arbejdsløshedsforsikring, og din indkomst vil blive beregnet på grundlag af det antal timer, du har til rådighed.
For at være berettiget til arbejdsløshedsforsikring skal du opfylde visse indkomstkravet.
Kan du få adgang til arbejdsløshedsforsikring?
Det vigtigste er, at du er medlem af din a-kasse, og at du ikke har opsagt dit medlemskab. Hvis du har brug for understøttelse, men de sidste 12 måneder er gået uden at du har fået udbetalt understøttelse, er der ingen problemer med at spare dem op.
Når du skal vælge mellem arbejdsløshedskasser, er der ikke noget forkert valg. Det er op til dig at shoppe rundt efter det bedste tilbud og give din arbejdsløshedskasse de nødvendige oplysninger, som de har brug for, så de kan tilpasse dine ydelser i overensstemmelse hermed.
Prisen for medlemskab af en arbejdsløshedskasse er normalt mellem 467 og 525 kroner.
Det pågældende statslige organ fastsætter prisen på den individuelle arbejdsløshedsforsikringspræmie, og den betales derefter tilbage til dig, når du søger om arbejdsløshed.
Fra 2021 er den månedlige del af arbejdsløshedsforsikringen, der går direkte til at stimulere den økonomiske aktivitet, på 368 kr.
Fagforeningsinformation til alle dine industrianlæg
En fagforening sikrer, at medarbejderne får de bedste vilkår for deres ansættelse, herunder optimering af deres uddannelse og løn, så de får et behageligt arbejde.
En fagforening hjælper dig også med faglige problemer og har intet med din arbejdsløshedskasse at gøre. Hvis du oplever problemer på arbejdspladsen, hvad enten det drejer sig om uretfærdig fyring eller en arbejdsskade, vil fagforeningen hjælpe dig med at få retfærdighed. Hvis du ikke har en fagforening
repræsentant i virksomheden, eller du kan henvende dig direkte til dem, afhængigt af hvor stor din virksomhed er.
Hvad skal du vide om rød-gule fagforeninger?
Du har måske hørt udtrykket “røde” og “gule” fagforeninger. Begge grupper anerkender tydelige forskelle mellem henholdsvis arbejdsgiver og arbejdstager.
De [røde] fagforeninger mener, at der er en interessekonflikt mellem arbejdsgiver og arbejdstager, mens de gule ikke anerkender denne konflikt. Forskellen er også, at hvis du som ansat har en kamp, der skal løses i retten, kan en gul fagforening ikke føre sagen, da kun den fagforening, der har forhandlet overenskomsten, kan føre sagen.
De røde fagforeninger er kendetegnet ved, at de forhandler aftaler på vegne af forskellige faggrupper, og at de kan bruge konfliktmidler som f.eks. strejker. Derudover kan arbejdsgiverne foretage det, der kaldes arbejdsgiverlockout.
Gule fagforeninger
Kun få arbejdsgiverorganisationer anerkender de gule fagforeninger som legitime forhandlingspartnere, men de fleste gør det ikke. Nogle karakteriserer også dette ved at sige, at hvis en gul fagforening stadig anses for at være en ærlig forhandlingspartner, kan dens struktur omfatte lavere udbetalinger.
Det er også derfor, at de gule fagforeninger skal forhandle bidrag med røde fagforeninger, som allerede har forhandlet disse aftaler med arbejdsgiverne.
Arbejdsløshedsforsikring er et statsstøttet program, der giver økonomisk støtte til arbejdstagere, som har mistet deres job og ikke kan finde et nyt.
Fondens penge kan hjælpe dig med at dække udgifter, herunder husleje, dagligvarer og lægeregninger. Først skal du dog tage flere skridt for at kvalificere dig til arbejdsløshedsforsikring, og det er vigtigt at huske, at programmet ikke er permanent.
Så hvis du mister dit job eller holder op med at arbejde af en eller anden grund, er det vigtigt at kontakte din arbejdsløshedskasse så hurtigt som muligt for at søge om ydelser.
Find den rigtige akasse og fagforening
Herunder kan du se listen med akasser og fagforeninger du kan finde her på siden:
Business Danmark – Akasse og fagforening
Det faglige hus – Akasse og fagforening
Virksom – Akasse og fagforening